Arnhem
9 oktober 2023

Dag van de Stad 2023

Met het concertgebouw Musis als thuis en uitvalsbasis bekijken we op maandag 9 oktober de stad Arnhem van dichtbij. Tijdens de zevende Dag van de Stad nodigt Arnhem jou onder andere uit om mee de wijk in te gaan. Want in de wijk wordt alles zichtbaar. De grote transitieopgaven van deze tijd, maar ook de energie en de inspiratie om die uitdagingen aan te pakken.

Thema: De stad van dichtbij
De opgaven in onze steden zijn divers en complex. Hoe vang je de klappen van de klimaatcrisis op? Hoe pak je op wijkniveau de ongelijkheid aan? Hoe kunnen we wonen haalbaar en betaalbaar houden voor alle inwoners? Arnhem nodigt jou tijdens de Dag van de Stad uit om buiten de gebaande paden te gaan. En om mee te denken over hoe we jouw stad en ons land zo kunnen inrichten dat we sterk en veerkrachtig om kunnen gaan met verschillende uitdagingen.

Save-the-date
Elkaar ontmoeten is het hart van de Dag van de Stad. Een dag die je elk jaar samen met andere stedelijke professionals, ambtenaren, bestuurders, wetenschappers, ondernemers, kunstenaars en inwoners maakt. We zien je dus graag op maandag 9 oktober in Arnhem.

Het programma
Tijdens de Dag van de Stad gaan we in gesprek over actuele thema’s en werken we samen aan oplossingen. Naast het aanbod van vertrouwde programmaonderdelen als de last lectures en ontwerpateliers, gaan we Arnhemse wijken in. Om van dichtbij kennis te maken met de opgaven die daar spelen en met de mensen die hier hun tanden in zetten.

Zo blijf je op de hoogte
De komende tijd werken we hard aan een mooi programma. Weten hoe dat eruit gaat zien? Volg ons op LinkedIn, Instagram en Twitter en houd dedagvandestad.nl in de gaten voor updates.

 

Arnhem gaststad

Gelegen aan zowel de Rijn als de IJssel, aan de zuidrand van de Veluwe, is Arnhem nauw verbonden met de natuur. Door de vele parken is het één van de groenste steden van Nederland. Door de Slag om Arnhem, de verbeten strijd van de geallieerden tijdens operatie Market Garden, zijn Arnhem en de Rijnbrug voor altijd met de Tweede Wereldoorlog verbonden. De wederopbouw van de gebombardeerde binnenstad zorgde voor een unicum in Nederland: een trolleybus-netwerk.

Arnhem is met ruim 160.000 inwoners de twaalfde stad van Nederland. Het is een levendige stad, met veel aandacht voor een prettige leefomgeving met behoud van de natuur. De stad staat net als andere steden in Nederland voor veel uitdagingen. Zoals zorgen voor voldoende goede en betaalbare woningen en kansen creëren voor mensen die het moeilijk hebben. Daarom zet het bestuur van Arnhem stevig in op de banden met inwoners, maar ook met ondernemers en maatschappelijke organisaties. De Dag van de Stad geeft hier een mooie en zichtbare impuls aan.

Oproep 2024

Word gaststad van de Dag van de Stad 2024
Voor de achtste van de Dag van de Stad in 2024 zijn wij op zoek naar een creatieve en ambitieuze gaststad. Wil jij ruim 1.500 stedelijke professionals ontvangen om samen te kijken naar de ontwikkelingen in rond jouw stad? Wij ontvangen jouw bidbook met creatieve ideeën en concrete voorstellen voor de organisatie graag uiterlijk 9 juni 2023.

Ben jij de enthousiaste, inspirerende gaststad die met ons de Dag én de Nacht van de Stad 2024 wil organiseren? Stuur je bidbook met voorstel uiterlijk 9 juni 2023 naar info@dedagvandestad.nl. Lees meer details in deze bidbook-procedure. De gaststad wordt op de 9 oktober tijdens de Dag van de Stad in Arnhem bekendgemaakt.

Over de Dag en Nacht

De Dag van de Stad wil iedereen samenbrengen die zich professioneel of persoonlijk, betaald of vrijwillig inzet voor mensen en vraagstukken in de stad. In 2016 ontstaan vanuit het interbestuurlijke programma Agenda Stad biedt de Dag van de Stad inspiratie, innovatie en verbinding. Het doel van dit jaarlijkse event is om van elkaars successen en van gedeelde knelpunten te leren, om nieuwe ontmoetingen te stimuleren en ideeën uit te wisselen.

Geniet nog een keer na van de Dag van de Stad 2022 in Tilburg:

 

Nacht van de Stad
Sinds enkele jaren vindt aan de vooravond van de Dag van de Stad, de Nacht van de Stad plaats. De Nacht van de Stad is een informele en inhoudelijke kennismaking met de gaststad, vol avondexcursies en met muzikale omlijsting.

 

Organisatie

De Dag van de Stad is een initiatief van Agenda Stad in samenwerking met de G4 en G40, de VNG, het Rijk, Platform31, het Netwerk Kennissteden Nederland, Provincie Gelderland en de gemeente Arnhem.

Fotografie: Marco Derksen