In 2025 viert Enschede 700 jaar stadsrechten, en dat doet de stad groots. Op maandag 10 november laat Enschede met diverse andere steden en regio’s zien hoe zij vooroplopen in innovatieve, sociale en duurzame stedelijke groei. Tijdens de negende Dag van de Stad duiken we met elkaar in innovatiekracht en verkennen we hoe steden zich aanpassen aan de opgaven van deze tijd.
Thema: De vernieuwende stad
Vernieuwing is onlosmakelijk verbonden met de ontwikkeling van steden, en zeker met Enschede. Van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog en de teloorgang van de textielindustrie tot de wederopstanding na de vuurwerkramp van 2000, laat de geschiedenis van Enschede zien dat vernieuwing noodzakelijk én mogelijk is. Ook nu staat de stad voor grote opgaven: door een schaalsprong van inwoners in de regio, een krappe woningmarkt, verduurzaming, energiearmoede, klimaatopgaven, veranderende geopolitieke verhoudingen en budgettaire uitdagingen. Vernieuwend zijn is geen keuze, maar een noodzakelijke voorwaarde voor toekomstbestendige steden. Het thema van de Dag van de Stad 2025 is dan ook ‘De vernieuwende stad’.
Vernieuwing van dichtbij in Enschede
Tijdens de Dag van de Stad 2025 ontdek je de vernieuwingskracht van Enschede. De stad laat zien hoe technologische innovatie, creativiteit en maatschappelijke betrokkenheid samenkomen in concrete projecten. Denk aan samenwerkingen tussen bedrijven en de Universiteit Twente – de meest ondernemende universiteit van Nederland – die leiden tot vooruitstrevende oplossingen voor stedelijke uitdagingen. Vernieuwing zit in het DNA van de stad.
Er staan zo’n twintig excursies op het programma. We gaan stad en regio in: van de Spoorzone, waar nieuwe woningen en banen verrijzen, tot het familiehuis als laagdrempelige ontmoetingsplek in de wijk. We zien hoe industrieel erfgoed een nieuwe bestemming krijgt, en hoe beleid en cultuur elkaar versterken in de publieke ruimte. Ook de samenwerking met Duitsland op het gebied van veiligheid en ondermijning komt aan bod. En we kijken terug én vooruit in Roombeek, de wijk die na de vuurwerkramp opnieuw tot bloei kwam.
Programma in festivalvorm
Naast excursies biedt de Dag van de Stad een veelzijdig festivalprogramma. We openen met burgemeester Bleker die ontvangen wordt door dagvoorzitter Ajouad El Miloudi. In de ochtend hebben we last lectures van schrijver Tommy Wieringa, programmamaker en -presentator Karim Amghar, film- en theatermaker Nora Akachar en Munish Ramlal, ombudsman van Amsterdam. Er is een filmlezing over de Vuurwerkramp - dit jaar precies 25 jaar geleden. We gaan in gesprek met ooggetuigen en betrokken professionals.
Deelnemers stellen als elk jaar hun eigen programma samen. Laat je verrassen door inspirerende sessies binnen én buiten je eigen vakgebied, en ontdek hoe andere steden met soortgelijke uitdagingen omgaan.
Nacht van de Stad
Op zondagavond 9 november trappen we traditioneel af met de Nacht van de Stad: een culturele ontdekkingstocht door Enschede - van broedplaatsen en poptempels tot creatieve makers op verrassende en innovatieve plekken. En er is natuurlijk volop de gelegenheid om elkaar te spreken.
We zien je dus graag op zondagavond 9 en maandag 10 november 2025 in Enschede.
De inschrijving opent op woensdag 10 september om 12:00 uur.