Heerlen, 1 november 2021

Welkom

Werk jij ook aan toekomstbestendige steden en stedelijke regio’s? Omcirkel dan maandag 1 november in jouw agenda en kom naar de Dag van de Stad 2021 in Heerlen. Tijdens dit jaarlijkse evenement komen stedelijke professionals samen voor inspiratie en kennisuitwisseling voor economisch sterke, duurzame, toekomstbestendige én leefbare steden.

Terug naar de toekomst
De Dag van de Stad reist dit jaar ‘Terug naar de toekomst’. Op 1 november leren we niet alleen van elkaar, maar putten we ook inspiratie uit het verleden. En gaan we samen met jou op zoek naar het antwoord op de vraag hoe de geschiedenis van een stad een inspiratiebron kan zijn voor haar toekomst.

Fysiek en online
Het hoofdprogramma van de Dag van de Stad vindt fysiek plaats, in en om Heerlen. De plenaire opening, lezingen van Jan Gehl, Michel Huisman en Maarten van Rossem en de last lectures kun je ook online bijwonen. Daarnaast organiseren we een aantal extra onderdelen voor online deelnemers. In het blokkenschema vind je meer informatie over de onderdelen die we fysiek en/of online aanbieden. 

Blijf op de hoogte
Wil jij op de hoogte blijven? Volg de Dag van de Stad op:

Programma

Tijdens de Dag van de Stad stel je zelf je eigen programma samen. Om 10.30 uur openen burgemeester van onze gaststad Roel Wever en Maarten Schurink van het ministerie van BZK de dag in Parkstad Limburg Theaters. Na de inspirerende lezingen van de wereldberoemde architect Jan Gehl en kunstenaar en ontwerper van het Heerlense Maankwartier Michel Huisman heb je twee keuzes voor het programma in de middag (vanaf 12.15 uur):

Keuze 1: Je blijft in Parkstad Limburg Theaters voor de lunch, last lectures en ontwerpateliers.
In dit middagprogramma zijn er twee series met twee last lectures, onder leiding van Ruben Maes. Tegelijkertijd zijn er ook twee series van ongeveer 8 thematische ontwerpateliers. Je kunt in dit onderdeel dus kiezen voor een combinatie van één ronde last lectures en één ronde ontwerpateliers. Of voor twee rondes last lectures of ontwerpateliers.

Keuze 2: Je gaat te voet, per fiets of per bus naar een van de zes kennisexpedities op locatie.
Je krijgt een lunchpakket en gaat op pad naar een locatie in (regio) Heerlen. Daar gaan we in op brede, actuele en prikkelende thema’s. Elk bezoek begint met een rondleiding of inleiding over de (geschiedenis van de) locatie. Daarna gaan jullie samen met de spreker van de gastlocatie, een gespreksleider en twee of drie andere deskundigen in gesprek over het thema. Uitdagende deelvragen bespreek je in kleinere groepen met afwisselende creatieve werkvormen. De gespreksleiders en deskundigen doen actief mee aan de discussies en geven een korte slotreflectie.

Online deelnemers
Als je online deelneemt aan de Dag van de Stad dan kun je de plenaire opening en lezingen van Jan Gehl en Michel Huisman live volgen. In de middag kun je online meekijken en luisteren naar de last lectures of deelnemen aan de online programmaonderdelen.

In het blokkenschema vind je meer informatie over de onderdelen die we fysiek en/of online aanbieden.

Bekijk het blokkenschema

Je voorkeur voor de onderdelen in het middagprogramma geef je vooraf door via het registratieformulier. Voor online deelname is er een aparte registratie. 

Meld je aan

Nacht van de Stad

Kom je naar Heerlen en wil je ook ontdekken wat er ’s nachts allemaal gebeurt in de stad en omgeving? Meld je aan voor een van de nachtelijke stadswandelingen tijdens de Nacht van de Stad op zondag 31 oktober. Wij ontvangen je graag vanaf 18.00 uur in Parkstad Limburg Theaters in Heerlen met broodjes en een kop soep. Cabaretier Guido Weijers opent om 19.00 uur de Nacht van de Stad en stuurt ons geïnspireerd op weg met zijn masterclass 'Geluk'. Aansluitend bezoek je de zilverzandgroeves, het Maankwartier of de Wilhelminaberg by night. Maar je kunt ook een mural tocht maken en zelf aan de slag met graffiti! Of laat je verrassen door het gloednieuwe stadskantoor, waar je een persoonlijke rondleiding krijgt van toparchitect Francine Houben van Mecanoo. Tijdens de Nacht ontdek je allerlei verborgen plekken in de stad en hoor je bijzondere Heerlense verhalen.

Rond 21.30 uur komen we bij elkaar voor een borrel in poppodium De Nieuwe Nor in Heerlen. Daar legt (muziek)journalist, schrijver, radiomaker en presentator Leon Verdonschot (Geleen, 1973) op verhalende wijze een link tussen het leven in verschillende steden en popcultuur. Na een tijd in Amsterdam te hebben gewoond, keerde Leon recent terug naar Limburg. Hij woont in Maastricht en werkt momenteel aan een boek over zijn geboorteplaats Geleen, een stad die zich vastklampt aan haar verleden, omdat het heden zo confronterend is. Van de ooit zo bruisende, welvarende en culturele stad waar Pinkpop tot wasdom kwam is weinig meer over. We sluiten de nacht rond 23.00 uur af.

Aanmelden kan via de button voor deelname in Heerlen. Deelname is alleen mogelijk in combinatie met deelname aan de Dag van de Stad.

Aanmelden

Overnachten
Na de Nacht uitgerust deelnemen aan de Dag van de Stad? Boek voor één of twee nachten een kamer bij geselecteerde hotels in en nabij Heerlen via dit formulier
TIP: overnacht je op 31 oktober in Heerlen? Check dan eerst in bij het hotel en kom dan naar het theater.

Het programma van de Nacht van de Stad

Blokkenschema

Sprekers

Bestuurders

Ook dit jaar organiseren we een exclusieve bestuurderslunch waarin gemeentelijke en Rijksbestuurders, directeuren van marktpartijen en kennisinstellingen met elkaar in gesprek gaan over inhoudelijke thema’s. Na een stadswandeling door Heerlen gaan we, onder het genot van een lunch, in gesprek over hoe werkende principes uit het verleden. En hoe die kunnen doorwerken in de lerende stad van de toekomst. Hierbij haken we zoveel mogelijk aan op relevante onderwerpen en actuele vraagstukken die spelen in de stad.

Op dit moment vullen we het programma nader in. Bestuurders ontvangen hiervoor een persoonlijke uitnodiging met meer informatie.

Aanmelden

Je kunt dit jaar kiezen om je aan te melden voor het fysieke programma in Heerlen, of vanaf je eigen werkplek deel te nemen aan het online programma. Klik op één van de onderstaande buttons om je aan te melden voor het betreffende programma. Wil je ook deelnemen aan de Nacht van de Stad? Aanmelden kan via de button voor deelname in Heerlen.

Bij deelname in Heerlen vragen wij je op de locatie om een coronatoegangsbewijs in de CoronaCheck-app.

                                                                                             

Praktische info

Maatregelen Covid-19
Bij deelname in Heerlen vragen wij je op de locatie om een coronatoegangsbewijs in de CoronaCheck-app. Uiteraard volgt de organisatie de situatie omtrent Covid-19 nauwkeurig en houden wij ons aan de door de Rijksoverheid opgelegde maatregelen, om het evenement veilig te laten verlopen. Als er, na inschrijving, aanleiding is tot wijzigingen in het aantal toegestane bezoekers en/of de programmering, ontvang je daar per mail nader bericht over. 

Overnachten
Neem uitgerust deel aan de Dag van de Stad en maak gebruik van een overnachting bij een hotel in de buurt. Je boekt eenvoudig bij een hotel naar keuze via het boekingsformulier. Je kunt 1 of 2 nachten gebruikmaken van het hotel. 

Hybride evenement
De Dag van de Stad 2021 wordt een hybride evenement: het hoofdprogramma wordt fysiek georganiseerd in en om Heerlen, tegelijkertijd wordt een online programma georganiseerd voor deelnemers op afstand. In het blokkenschema vind je meer informatie over de onderdelen die fysiek en/of online georganiseerd worden. 

Aanmelden
Aanmelden voor de Dag van de Stad is uitsluitend mogelijk via het aanmeldformulier voor het fysieke evenement of het aanmeldformulier voor het online programma. Je ontvangt per mail een bevestiging van je inschrijving. Een week voorafgaand aan het congres ontvang je een definitieve bevestiging met praktische informatie.

Bezoekers & thema
Op de Dag van de Stad 2021 gaan we met stedelijke professionals - bestuurders, beleidsmakers, cultuurmakers, kleurrijke inwoners, ondernemers, wetenschappers, stadshistorici, creatieve denkers, private partijen en vertegenwoordigers van kennisinstellingen - op zoek naar hoe de geschiedenis van een stad een inspiratiebron kan zijn voor haar toekomst.

Datum & locatie
De Dag van de Stad vindt plaats op maandag 1 november 2021. Het fysieke programma in Heerlen vindt plaats in Parkstad Limburg Theaters.

Adres: Burgemeester van Grunsvenplein 145, 6411 AS Heerlen.

Bekijk de routebeschrijving

Kosten & annulering
Deelname aan de Dag van de Stad is gratis. 
Ben je verhinderd? Meld je dan af of meld een vervangende collega aan door middel van de link die je ontvangt in de automatische bevestigingsmail na inschrijving. Vanwege de bestellingen en kosten voor de catering vernemen wij een eventuele afmelding graag op tijd. 

Privacy
De verstrekte persoonlijke gegevens worden door ons niet gedeeld met derden zonder toestemming, tenzij expliciet anders kenbaar wordt gemaakt of indien dit bij wet is vereist of door de justitiële autoriteiten wordt verlangd.

  • VNG Connect is verwerker van jouw gegevens in eigen beheer of in opdracht van een andere organisatie. We gaan verantwoordelijk om met de privacy van gegevens.
  • Voor elke bijeenkomst worden cookies bewaard via de website van de betreffende bijeenkomst en via het registratiesysteem dat wordt gebruikt. Cookies gebruiken wij voor functionele en analytische doeleinden.
  • Jouw gegevens worden gebruikt om je te informeren voor de bijeenkomst(en) waarvoor je je hebt aangemeld.
  • Indien je ons toestemming hebt gegeven ook over andere bijeenkomsten geïnformeerd te worden, dan gebruiken wij jouw gegevens ook voor toekomstige mailingen.
  • Je kunt zich te allen tijde afmelden onder elk bericht dat je van ons ontvangt.
  • Heb je vragen over jouw privacy, mail ons dan via privacycs@vng.nl. Je ontvangt dan binnen vier weken een reactie van ons.
  • Voor onze boekingsvoorwaarden en de privacyverklaring verwijzen we je naar onze corporate website: www.vngconnect.nl

Contact
Wil je meer inhoudelijke informatie over de Dag van de Stad of heb je een vraag of opmerking?
Mail dan naar info@dedagvandestad.nl.

Wil je zelf collega’s, stedelijke professionals of actieve inwoners uitnodigen voor de Dag van de Stad? Of wil je ook aandacht vragen voor bepaalde onderwerpen die aan bod komen? Voor communicatie over de Dag van de Stad kun je gebruik maken van het materiaal uit de toolkit die we binnenkort op deze plek beschikbaar stellen.

Logistieke organisatie
De logistieke organisatie van de Dag van de Stad is in handen van organisatiebureau VNG Connect. Voor vragen over uw deelname neemt u contact op via bovengenoemd emailadres of via 070-3738458.

Wil jij op de hoogte blijven? Volg de Dag van de Stad op:

Organisatie

Terugblik

Aftermovie
In deze aftermovie krijg je een beeld van de Dag van de Stad 2020.

E-zine 
In dit magazine lees je verdiepende interviews met sprekers op de Dag van de Stad 2020. 

Video's
Bekijk de sfeervideo's en last lectures van voorgaande jaren op ons YouTube-kanaal.

Podcastserie 2020 
Luister de podcastserie uit 2020 Fenix: over veerkacht in steden op Spotify, Apple Podcasts of Soundcloud.