Maandag 4 november 2024 | Apeldoorn

Aankondiging

’Buiten gewoon gelukkig’ is het veelomvattende thema van de Dag van de Stad 2024. Op zondag 3 en maandag 4 november gaan we tijdens de Nacht én de Dag van de Stad in Apeldoorn op zoek naar wat inwoners in de stad en omstreken gelukkig maakt. 

Iedereen is op zoek naar geluk. Voor mensen die het niet breed hebben of in Nederland een veilig onderkomen zoeken, is bestaanszekerheid of veiligheid al de sleutel tot geluk. Voor mensen die zich in de Randstad verzekerd weten van voorzieningen en een goed inkomen, lonkt steeds vaker de rust en het groen van de Veluwe of andere gebieden buiten de Randstad. Een dak boven je hoofd hebben, is een vereiste voor geluk, maar met de krapte op de woningmarkt, zorgt de zoektocht naar dat ‘dak’ juist voor veel stress en zorgen. En dat is niet goed voor de gezondheid – misschien wel de belangrijkste pijler van geluk.

Een gelukkige stad is dus een gezonde stad. En daarin zijn het sociale en het fysieke domein onlosmakelijk verbonden. Want een gezonde leefomgeving is een groene en veilige leefomgeving, met volop ruimte om elkaar te ontmoeten.

Het programma

De succesformule van de Dag van de Stad bestaat uit een veelzijdig programma, met inhoudelijke sprekers en interactieve sessies. Theater Orpheus is onze thuisbasis. Maar ook dit jaar zijn de excursies naar inspirerende initiatieven in de stad en omgeving weer een belangrijk onderdeel van de Dag van de Stad. Én van de Nacht van de Stad, het feestelijke evenement op de vooravond, waar deelnemers op een aansprekende manier kennismaken met nachtelijk Apeldoorn. 

We zien je dus graag op zondagavond 3 en maandag 4 november in Apeldoorn!

Sprekers

Terugblik 2023

Op 9 oktober 2023 kwamen we samen in Arnhem voor de Nacht en Dag van de Stad. Met gedreven professionals, toegewijde vrijwilligers en betrokken inwoners bekeken we de stad van dichtbij. Arnhem nodigde ons uit om letterlijk en figuurlijk de wijken in te gaan om oplossingen te vinden voor onze grote stedelijke opgaven. Tijdens excursies en stadswandelingen zagen we innovaties en leerden we van elkaars successen en knelpunten. En in de prachtige zalen van concertgebouw Musis deelden bevlogen sprekers en experts hun inzichten en overpeinzingen. Hier vind je de hoogtepunten van de Nacht en Dag van de Stad 2023 in Arnhem.

Organisatie

Over de Dag van de Stad

De Dag van de Stad wil iedereen samenbrengen die zich professioneel of persoonlijk, betaald of vrijwillig inzet voor mensen en vraagstukken in de stad. In 2016 ontstaan vanuit het interbestuurlijke programma Agenda Stad biedt de Dag van de Stad inspiratie, innovatie en verbinding. Het doel van dit jaarlijkse event is om van elkaars successen en van gedeelde knelpunten te leren, om nieuwe ontmoetingen te stimuleren en ideeën uit te wisselen.

Nacht van de Stad

Sinds enkele jaren vindt aan de vooravond van de Dag van de Stad, de Nacht van de Stad plaats. De Nacht van de Stad is een informele en inhoudelijke kennismaking met de gaststad, vol avondexcursies en met muzikale omlijsting.

De Dag van de Stad is een initiatief van Agenda Stad en wordt dit jaar mede-georganiseerd door gaststad Apeldoorn. Het succes is te danken aan het stevige partnerschap van Agenda Stad met G4, G40, IPO, Netwerk Kennissteden Nederland, Platform31 en VNG.